Happy Pest STS internet prodavnica za kućne ljubimce

Letovanje bez psa

U prošlim postovima pisali smo o opcijama za vas i vašeg najboljeg prijatelja ukoliko odlučite da putujete zajedno i propratili proizvodima koji vam mogu zatrebati prilikom putovanja. Ali, šta kada vas okolnosti sprečavaju da krenete zajedno ili kada planirate kraći put čijom prilikom niste u mogućnosti da ga povedete? Postoje dve glavne opcije za vlasnike koji moraju da ostave svoje drage njuškice kod nekog drugog.

Pansion za pse

Imam sreće da mi je posle udomljavanja Ogija, sasvim slučajno, preporučena dobro opremljena veterinarska stanica, koja u sklopu svoje ambulante ima pansion. Boksevi su veliki i postoji dvorišni deo koji služi za istrčavanje i igru, a najbolji deo svega je što bi se o mom psu sve vreme brinulo stručno i obučeno osoblje. Inače, u našem zakonu svaki pansion, ukoliko nije u sklopu veterinarske stanice, mora imati obezbeđen nadzor, tj. redovne posete veterinara, prostran boks i planirane šetnje.

Na šta treba obatiti pažnju kada po prvi put ostavljate psa?

Vaš pas mora biti vakcinisan i tretiran protiv parazita da bi bio primljen- dobar znak da izbegnete ovakve dadilje je ako ne zahtevaju ove kriterijume od vas- zaobilaženje ovih kriterijuma znači da u pansionu postoji znatno veća opasnost od zaraze. Takođe, potrebno je potpisati ugovor u kojem su jasno definisane obaveze ovakvih dadilja i vaše obaveze prilikom ostavljanja/preuzimanja ljubimca. Ne zaboravite da posetite pansion pre nego što se odlučite za ovu opciju- zavirite u bokseve, procenite opštu higijenu i dostupnost sveže vode, takođe diskretno špijunirajte okruženje u kojem će biti šetani i pročitajte komentare prethodnih vlasnika. Kako biste umanjili nervozu psa i pomogli da se prijatno osećaju tokom boravka, kada pakujete kofere, spakujte i torbicu sa omiljenim stvarima vašeg psa. Prilikom primopredaje, potrudite se da ponesete transporter, ukoliko je pas sklon nepristojnom ponašanju ili očekujete burnu reakciju i suze radosnice kada se vratite. Prekrivač, prostirka, omiljena igračka i terapija, ukoliko je pas prima, su neizostavni deo njihovog prtljaga. Svaki pansion u sklopu veterinarske ambulante ima široku ponudu hrane, ali ipak proverite da li se u njoj nalazi uobičajeni ručak vašeg psa- kada se odvoje od vas, mogu svakako izgubiti apetit pa je važno ne stresirati ih dodatno sa promenom u ishrani.

Pored gorepomenutog psećeg koferčeta ukoliko vaš pas menja lokaciju, nije loše imati drvenu ogradicu ukoliko ostaje u vašem domu i planirate da ga poverite prijatelju- olakšaće nadzor psa, a vama pružiti dodatni osećaj sigurnosti. A kako izabrati ličnu dadilju?

“Dva piva i pas” test za prijatelje

Pre nekoliko godina sam naletela na sjajan savet u divljim vodama interneta- test koji vam može pomoći da ustanovite koliko poverenja zapravo ulažete u svog poznanika/prijatelja kada je potrebno ostaviti vašeg ljubimca nekome.

Postoje “bez piva, sa psom” osobe- nisu vam prvi izbor kada želite da izađete u grad, ili nisu raspoloženi da učestvuju u višesatnim ispraznim raspravama o naučnoj fantastici ili svetskoj ekonomiji, ali ulivaju vam poverenje i mogli biste da mirno spavate ukoliko vaša krznena loptica ostane sa njima- to su osobe koji će se prvo javiti psu ili mački u prostoriji, pa onda ljudima. Osobe koje će strpljivo slušati vaše avanture iz šetnji, čak i kada, ruku na srce, nisu naročito zanimljive. Niste sigurni da li vaš prijatelj spada u ovu kategoriju? Ostavite ga malkice sa psom i zvučnom igračkom– ukoliko herojski izdrži, pakujte kofere, našli ste vašu dadilju.

Možda je vaša potencijalna dadilja “dva piva, bez psa” vrsta osobe? Lideri u vašim malim ekskurzijama, sjajni sagovornici u čijem pristustvu se društveni reflektor prirodno pomera ka njima… ali pomalo nepouzdani i odsutni kada su ozbiljne teme na dnevnom redu… Počela sam da procenjujem ljude na i osnovu toga kako drže Ogijev povodac u ruci- znam, znam, možda sam previše stroga, ali ako im ne mogu poveriti Ogija na nekoliko minuta, kako bismo pregurali hipotetički napad zombija ili tako nešto?

Šalu na stranu, ako ne možete da zamislite vašeg prijatelja kako provodi vreme nasamo sa vašim psom (ili ne možete biti sigurni da će i njegova porodica pratiti vaše instrukcije dok niste tu)- nemojte ni pokušavati da ih ostavite same. Nije vredno anksioznosti kroz koju ćete plivati u odsustvu ili nesrećnih situacija koje se mogu desiti. Moglo bi i da vas košta lepog prijateljstva, bez ikakve potrebe.

Test ima još jednu kategoriju- “okean piva i stado pasa” osobe.

Ukoliko postoji osoba sa kojom možete da se ispričate i o trivijalnostima i o problemima ili da prosto ćutite bez osećaja neprijatnosti… Sa kojom možete, recimo, naručiti omiljene priloge za pljeskavicu bez ustezanja… Pritom, ako znate da tu osobu podjednako kao i vas, fascinira vaš novi fensi dispenzer za hranu… Da deli vaše strahove (ili ih racionalizuje kada preterujete i previše brinete)… Mislim da niste samo pronašli privremenu dadilju, mislim da je vreme da je pridružite vašoj krznenoj porodici!

Takve osobe vam trebaju u vašem čoporu- bilo da je letovanje u pitanju ili invazija zombija.

Za Happy Pets piše J.R.

happy pets sts
Back to Top