Svi psi idu u raj

Još uvek mi je teško da se prisećam poslednjih dana mog dobrog starog psa koji se naglo razboleo i napustio nas prošle godine. Jedan dan ranije pre njegovog desetog rođendana. Borili smo se dok sva nada nije bila izgubljena i dok nije došlo vreme da se oprostimo i olakšamo mu poslednje trenutke sa nama. Koliko god da se trudimo, ponekad se opake bolesti prikradu, ponekada se nezgode dešavaju i povrede sa kojima se treba uhvatiti u koštac nastanu iznenada… Ponekada se opet, ništa strašno ne desi. Šapice jednostavno, polako postanu umorne i bude im teško da nas prate. U takvim situacijama postoji nekoliko proizvoda koji bi vam mogli olakšati borbu protiv vremena ili pomoći vašem psu da prebrodi tmuran period.

Podesive stepenice za pse i mačke će pomoći starim kostima da se odmore pored vas, bez napora i skakanja na kauč. Smanjiće opasnost povrede ukoliko je vašem psu kretanje otežano, a korisne su i za manje rase pasa koje ste navikli da dremaju na ugaonoj garnituri. Ukoliko živite u kući koja ima nekoliko stepenica do dvorišta, podesiva rampa će premostiti tih nekoliko koraka koji starijim psima mogu predstavljati problem.

U kategoriji veterina možete pronaći i pelene za mužjake koje se lako postavljaju i pomažu u postoperativnim danima, kada pas nije u mogućnosti da ide u šetnju, kao i pojas za noge za pomoć pri kretanju, koji će sačuvati i leđa vlasnika, ukoliko je pas veliki i teško mu je da silazi niz stepenice zgrade.

Još jedna dobra opcija za te neprijatne situacije je i prostirka za pse– prostirke koje se koriste za kuce, mogu pomoći i starijem psu. Lično, izbegavam samolepljive jer ostavljaju lepak na parketu, a obične ne volim jer su previše klizave. Plastična posuda za prostirke rešava oba problema, pored toga što ograničava incidente na samo jedan deo poda.

Zaštitno odelo za pse i kragne su stvari koje će vam biti potrebne ukoliko imate aktivnog, neposlušnog đavolka koji se upušta u rizične skokove, svađe i nezgode. Odelo će pružiti zaštitni sloj ukoliko je koža oštećena, ili je potrebno sačuvati šavove od nervoznih zubića.

Ukoliko postoji invaliditet, privremeni ili trajni, život u stanu može biti prava muka za starije pse. Stepenice i udaljenost zelene površine od vašeg doma mogu biti preveliki izazov za njihove sivkaste njuškice. U tom slučaju, razmislite o Buggy kolicima – nekako sam ponosna što se nalaze na sajtu i time pružaju podršku vlasnicima, koji ne odustaju od svojih najboljih prijatelja samo zato što imaju neparan broj šapa… Pritom, nabavka kolica prilagođenih za pse je do skoro bila izuzetno teška i neretko su vlasnici bili osuđeni na improvizacije i transportere. Buggy kolica nam dolaze u nekoliko opcija, za različite težine pasa, i pomoći će povređenim šapicama i nožicama da ipak uživaju u sunčanim danima.

Tako malo vremena imamo sa njima, tako malo tih sunčanih dana…

Svi psi idu u raj, svakako. Hajde da se postaramo da im put bude popločan ljubavlju, pažnjom i kvalitetnim negom.

Za Happy Pets piše J.R.

happy pets sts
Back to Top